Skattehändelser och Viktiga Deadlines i Juli
Inkomstdeklaration 2 (INK2) för Aktiebolag och Ekonomiska Föreningar
- Deadline: 1 augusti 2025
- Vad gäller: Företag som har sitt räkenskapsår från januari till december 2024 (dvs. de flesta företag) ska lämna in sin inkomstdeklaration (INK2) senast den 1 augusti 2025. Detta gäller både aktiebolag och ekonomiska föreningar.
- Viktigt att tänka på: Om deklarationen inte lämnas in i tid tillkommer förseningsavgifter på 6 250 kr per månad. Det är viktigt att vara ute i god tid för att undvika dessa avgifter.
Arbetsgivardeklaration för Juni 2025
- Deadline: 14 juli 2025
- Vad gäller: Företag som har anställda och en omsättning på högst 40 miljoner kronor (per år) måste lämna in arbetsgivardeklarationen för juni 2025 senast den 14 juli.
- Viktigt att tänka på: Deklarationen ska innehålla uppgifter om lön, skatter och avgifter för anställda. Om du inte lämnar in arbetsgivardeklarationen i tid kan Skatteverket ta ut en förseningsavgift.
Betalning av Kvarskatt
- Deadline: 14 juli 2025
- Vad gäller: Om företagaren eller den anställde har fått ett slutskattebesked där det framgår att det finns kvarskatt att betala, så ska denna skatt vara betald till Skatteverkets skattekonto senast den 14 juli 2025.
- Viktigt att tänka på: Det är viktigt att betala kvarskatten i tid för att undvika ränta och eventuella straffavgifter. Det kan också vara bra att kontrollera om betalningen redan har genomförts för att säkerställa att den är registrerad korrekt.
Skatteåterbäring
- För Företagare: De flesta företagare får sitt slutskattebesked under augusti månad, och om du har betalat för mycket i skatt kan du få tillbaka pengar genom skatteåterbäring.
- Viktigt att tänka på: Det är en bra idé att se över bokföringen för att vara säker på att alla skatter är rätt inrapporterade. Om företaget har ett överskott på sitt skattekonto kan det vara dags att planera för hur dessa pengar ska användas, exempelvis för investeringar eller att betala av eventuella skulder.
Sommaren är en bra tid att fundera på hur du som företagare kan optimera din skatteplanering inför hösten. Se nedan:
Viktigt att hålla koll på datum även under semestern, men oroa er inte vi som er ekonomiska partner påminner alltid.
Sommarens Skatteplanering: Tips för Företagare
Sommaren är en bra tid att fundera på hur du som företagare kan optimera din skatteplanering inför hösten. Här är några viktiga aspekter av skatteplanering som kan hjälpa dig att minska dina skatter, förbättra likviditeten och förbereda dig för kommande deklarationer och bokslut.
1. Planera för Nästa Skatteår
Nu när du har ett halvår bakom dig, är det ett utmärkt tillfälle att göra en första genomgång av företagets ekonomi och överväga åtgärder för att minimera den skatt som ska betalas på året som kommer. Här är några saker att tänka på:
- Bokföring och Avdragsmöjligheter: Gå igenom bokföringen och se till att alla kostnader och utgifter är korrekt bokförda och att inga möjliga avdrag missas. Tänk på avdrag för exempelvis kontorsmaterial, arbetskläder, bilresor eller andra företagsrelaterade kostnader.
- Förutbetalda kostnader: Om det finns möjlighet att förutbetala vissa kostnader, exempelvis hyra eller försäkringar, innan årets slut, kan det minska den skattepliktiga vinsten för innevarande år.
2. Optimera Utdelning i Aktiebolag
För aktiebolag gäller specifika regler för hur utdelning kan tas ut och beskattas. Sommaren kan vara en bra tid att tänka på hur du vill fördela eventuell vinst i företaget och dra nytta av skattefördelar:
- Gränsbeloppet: För 2025 är gränsbeloppet för utdelning 187 550 kr (som kan tas ut till 20 % skatt för aktieägare i fåmansföretag). Det kan vara värt att räkna på om det finns utrymme att ta ut utdelning som ligger under detta belopp för att minimera skatten.
- Fördelning av vinst: Om företaget går bra och har en hög vinst, kan det vara smart att planera för att ta ut en del som utdelning under det här året. Men tänk på att det kan påverka din likviditet om du inte har nog med medel kvar för investeringar eller framtida kostnader.
3. Förbered Bokslutet – Redo för Årsredovisningen
Trots att bokslutet för de flesta företag inte är förrän på hösten, kan sommaren vara ett bra tillfälle att börja förbereda sig. Tidig förberedelse kan minska stressen och ge bättre koll på företagets ekonomi när det är dags att slutföra årsredovisningen.
- Granska balansräkningen: Kontrollera att alla tillgångar och skulder är korrekt bokförda. Detta hjälper dig att se om det finns någon justering du kan göra för att förbättra företagets resultat.
- Ta ut lön och utdelning: Om det är aktuellt för ditt företag kan du fundera på om du vill ta ut lön eller utdelning innan årets bokslut, beroende på vilken strategi som ger bästa skatteeffekt.
4. Pensionssparande och Skattefördelar
Sommaren är också en bra tid att se över ditt pensionssparande. Företagare kan dra nytta av olika pensionslösningar som ger skattemässiga fördelar. Genom att sätta av pengar till pension i företaget kan du minska den skattepliktiga vinsten för året.
- Tjänstepension: Om du inte redan har en tjänstepension, kan det vara bra att sätta upp det och dra nytta av skattefördelarna.
- Privat pensionssparande: Om du har möjlighet att göra avsättningar till privat pensionssparande kan det vara en fördel att göra detta under årets första halvår för att få ned beskattningen på överskottet.
5. Förbered Företaget för Semestertider
Under sommaren kan många företag gå igenom en period med lägre aktivitet, vilket kan vara en bra tid att både optimera och reflektera över ekonomin.
- Optimera likviditeten: Ta en titt på din likviditet och fundera på hur du kan optimera kassaflödet under semestertider. Kanske kan du skjuta på vissa kostnader eller ta hand om fakturor som väntar på betalning.
- Förbered för semesterlön: Tänk på att företag som har anställda måste betala semesterlön under sommaren. Se till att du har budgeterat för detta så att du inte hamnar i en likviditetsbrist.
6. Skatteplanering för Anställda
Om du har anställda är sommaren en bra tid att fundera på skatteplanering även för deras del. Tänk på hur du kan strukturera förmåner och löner för att få bästa möjliga skatteeffekt.
- Skattefria förmåner: Om du inte redan utnyttjar det kan du överväga att erbjuda förmåner som är skattefria för den anställde, exempelvis friskvårdsbidrag eller kostnadsersättningar för resor.
- Fördelning av semesterlön: Planera och ge information om semesterlön för anställda så att de vet när och hur den betalas ut, samt att detta är korrekt bokfört för rätt skattehantering.
