Att starta ett nytt företag kan kännas som raketforskning, men så behöver det inte vara. Vi har sammanställt den här guiden för att hjälpa dig på traven genom bara 3 steg!
Här hittar du all information du behöver för att komma igång, samlat på en plats
Valet av företagsform är ett av de viktigaste stegen när du startar företag. Här får du en genomgång av de vanligaste alternativen för att hitta det som passar din verksamhet och dina mål bäst.
- Enskild firma är ofta det enklaste valet för den som vill driva ett mindre företag, speciellt om du ska arbeta ensam. Du ansvarar personligen för företagets skulder och verksamhet, och vinsten beskattas som en del av din privata inkomst. Det går ofta snabbare och enklare att starta en enskild firma, och medför färre regler att följa jämfört med ett aktiebolag. Enskild firma kan vara ett bra alternativ för till exempel frilansare.
- Aktiebolag är mer komplext men ger dig fördelen att du inte är personligt ansvarig för företagets skulder. Företaget blir en egen juridisk person, vilket innebär att företagets ekonomi och dina privata tillgångar är separerade. Aktiebolag kan vara särskilt fördelaktigt om du planerar att anställa eller expandera.
Ett AB kräver ett aktiekapital på minst 25 000 kronor, men det ger också ett mer professionellt intryck och bättre möjligheter till extern finansiering.
Steg 2: Registrera företaget
Nu när du har valt företagsform är nästa steg att officiellt registrera ditt företag. Här följer några steg du behöver ta för att få ditt företag registrerat.
Obs! De här stegen är aktuella för dig som ska registrera ett aktiebolag (AB). Om du ska registrera en enskild firma är processen lite mindre komplex. Du hittar information om hur du registrerar din enskilda firma hos Bolagsverket.
Så startar du ett aktiebolag (AB)
Det finns två huvudsakliga sätt att starta ett aktiebolag. Du kan gå den traditionella vägen via Verksamt och Bolagsverket och skapa ett helt nytt företag från grunden. Eller så kan du köpa ett färdigregistrerat bolag som redan har ett organisationsnummer. Låt oss bryta ner skillnaderna mellan de två alternativen:
Starta ett nytt aktiebolag
För att starta ett nytt aktiebolag behöver du ett bankintyg, ett certifikat från din bank som bekräftar att du har satt in det minsta aktiekapitalet (25 000 kr). Intyget ska skickas in till Verksamt som bevis på insättningen när du registrerar ditt företag från grunden. Du får ett nytt organisationsnummer som en del av registreringsprocessen.
Köpa ett färdigregistrerat bolag
Om du köper ett lagerbolag öppnar du ett bankkonto, sätter in det nödvändiga aktiekapitalet (minst 25 000 kr) och får ett likvidintyg som bekräftar att kapitalet har satts in. Intyget skickas till bolagsleverantören för att överföra ägarskapet.
Det här tillvägagångssättet kan gå snabbare eftersom företaget redan är etablerat.
När du startar ett företag är valet av namn ett av de första besluten du behöver fatta. Här är några frågor att ställa dig när du väljer företagsnamn:
- Är det originellt och lätt att minnas?
- Representerar det vad din verksamhet står för och ger en tydlig bild av din affärsidé?
- Om du planerar att expandera globalt, fungerar namnet även internationellt?
Innan du bestämmer dig är det viktigt att kontrollera att namnet inte redan används. På Verksamt.se kan du enkelt se om namnet är tillgängligt och samtidigt registrera det. Det är också smart att undersöka om webbdomänen med ditt företagsnamn är ledig, vilket du kan göra hos Internetstiftelsen. Undvik namn som påminner om andra företag eller varumärken för att slippa förväxlingar eller juridiska problem.
Ett tips är att avvakta med att beställa marknadsföringsmaterial, som visitkort eller trycksaker, tills Bolagsverket har godkänt namnet. Det kan hända att namnet inte går igenom.
Registrera företag på Verksamt
När du har valt ett företagsnamn är nästa steg att registrera ditt företag hos Bolagsverket via Verksamt.se. För att registrera ett aktiebolag krävs två dokument:
- Stiftelseurkund: Det här dokumentet bekräftar bildandet av ditt aktiebolag och ska innehålla information som datum för bildandet, aktiens pris och namn på grundare och styrelseledamöter.
- Bolagsordning: Bolagsordningen beskriver hur företaget ska drivas och innehåller bland annat företagets namn, verksamhetsbeskrivning, aktiekapital och styrelsens sammansättning.
Du hittar mallar för stiftelseurkund och bolagsordning hos Bolagsverket.
Kom ihåg: Du kan inte slutföra registreringen på Verksamt innan du har öppnat ett företagskonto, satt in aktiekapitalet och fått ett bankintyg.
Steg 3: Kom igång med företaget
Registrera företag hos Skatteverket
När Bolagsverket har registrerat ditt företag, är det dags att anmäla det hos Skatteverket och registrera dig för f-skatt och moms. Det kan också vara aktuellt att registrera dig som arbetsgivare:
- F-skatt: För att kunna fakturera dina kunder och betala in skatt behöver du registrera dig för F-skatt. Det är ett viktigt steg för att driva din verksamhet på ett korrekt och lagligt sätt.
- Momsregistrering: Om din verksamhet beräknas omsätta mer än 30 000 kr per år behöver du även registrera dig för moms.
- Arbetsgivare: Planerar du att anställa personal? Då är det viktigt att registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket.
Sist men inte minst: När alla dokument har skickats in till Bolagsverket behöver du och eventuella medgrundare skriva under stiftelseurkunden. Stiftelseurkunden är dokumentet som du skickade in till Bolagsverket, tillsammans med bolagsordningen, när du först registrerade företaget.
När stiftelseurkunden är underskriven kan Bolagsverket registrera företaget, godkänna ditt företagsnamn och ge dig ett organisationsnummer. Du kommer att få ett registreringsbevis som du kan ta del av via Bolagsverkets e-tjänst. Därefter kan du börja driva din verksamhet!
Vi kan hjälp er med allt från start till mål.
Läs här våra tips på hur du ska tänka.
Affärsidéer- Vilken blir din?
Vad kännetecknar en riktigt bra affärsidé? Vill du starta eget men vet inte inom vad? Kanske är det i din sköna passion affärsidén ligger. Vi på Meredo bjuder på lite affärsidéer som ni kan ta rakt av – eller använda som inspiration när du utvecklar en helt egen företagsidé. GO FOR IT!
Vad kännetecknar då en bra affärsidé? Här är några frågor du bör ställa dig när du utvärderar dina idéer:
- Tillgodoser din vara eller tjänst ett verkligt behov?
- Är din affärsidé rätt just nu, är marknaden redo?
- Är din produkt eller tjänst helt unik, eller har den en unik twist som särskiljer den på marknaden?
- Kan din affärsidé hålla över tid, eller riskerar den att snabbt blir obsolet?
- Hur stark är din affärsidé? Hur stabil skulle den vara under till exempel en lågkonjunktur?
När man ska starta företag behöver man ofta inte titta så långt bort för att hitta en första inriktning på sin verksamhet. Vad är det du, dina vänner, grannar och släkt saknar? Vad är ni intresserade av eller vad skulle underlätta er vardag?
- En smart affärsidé ska fylla en lucka på marknaden genom att tillgodose ett behov som ingen annan tillgodosett ännu vilket är lättare sagt än gjort! Att hitta detta är sällsynt men ”galna” affärsidéer har blivit framgångsrika förr, tänk utanför boxen.
exp.: Modifierade skidstavar blev poppis för promenerande pensionärer! - Du behöver inter bara leta affärsidéer som inte redan finns, den behöver inte vara revolutionerande för att funka. Ibland räcker det med att vidareutveckla en beprövad affärsidé.
exp.: möbler har tillverkats och sålts under en lång tid men Kamprad som startade IKEA tänkte ett steg till genom att låta kunderna montera möblerna själva vilket möjliggjorde ett lägre pris och blev ren succé! - Nya affärsidéer ofta ”gamla” – Det finns företag och branscher som fyller behov på marknaden men man kan tänka om/ tänka nytt i annan form.
exp.: AirBNB och Uber – taxi och hotell har funnits länge men bara för att det finns så kan man tänka ett steg längre och hitta ett behov på marknaden på ett nytt sätt.
Tips på Affärsidéer:
- Konsult – gör det du redan kan till din affärsidé. Har du samlat på dig erfarenhet inom ett visst område under lång tid? Då kan du bli konsult – och förvandla din expertis till en affärsidé.
- Traditionellt yrke med en twist. Fundera kring om du kan göra din egen grej genom att lägga till en extra twist på ett traditionellt yrke som du redan är mästare på tex cyklande elektriker alltså ett traditionellt yrke med ett miljövänligt transportsätt??
- Barnkalas-fixare – Älskar du ballonger, chokladbollar och fiskedamm? Det gör barn också, men inte alltid deras föräldrar. En kalas-fixare som ordnar både fika, dukning, dekoration, lekar och viktigast av allt – städning efteråt, är drömmen för många föräldrar. Och barnkalas hålls i alla tider, hela året om, så du får aldrig slut på beställningar.
- Gör din hobby till din affärsidé – Som en motreaktion till massproduktionen uppskattar vi idag handgjorda saker som är hemmagjorda och gärna i naturmaterial. Vi vill ha närproducerat och miljövänligt. Kanske du kan förvandla något du redan gör och älskar till din affärsidé?
- Personlig kock – Det finns många familjer där båda vuxna jobbar heltid och inte vill lägga sin tid på att varken städa eller laga mat. Om du är en duktig kock kan du laga maten åt dem och ta betalt för tjänsten i ditt egna företag. Uppstartskostnaden är låg och du kan hålla dina kostnader nere genom att köpa de produkter du behöver i takt med de uppdrag som du får. Om du vill nischa dig kan du erbjuda ekologiskt, glutenfritt eller närodlat till exempel. Du kan säkert komma på fler specialiteter om du är duktig på mat
- Dropshipping – driv e-handel utan eget lager – Om du har en fallenhet för online-marknadsföring och sökmotoroptimering, men inte vågar bygga upp ett stort lager, kan dropshipping vara ett bra alternativ. Dropshipping är ett sätt att komma igång med en egen webbshop – utan att behöva investera i lagerkostnader och varuinköp. Det tillhandahåller leverantören åt dig!
- Återvinning och upcycling – Återvinning och miljötänk är helt i tiden. Extra populärt är det att återvinna och samtidigt skapa något nytt. Väskor av utslitna jeans, spegelramar från gamla fönster och ljuslyktor av syltburkar är bara några exempel på upcycling.
- Delningstjänster – I delningsekonomin har antalet delningstjänster formligen exploderat och det kommer hela tiden nya. Det finns massor av saker som vi äger men bara använder ibland och då är det perfekt att kunna hyra ut bilen, båten eller gräsklipparen till någon annan den tiden. Din affärsidé blir att vara länken mellan den som vill hyra och den som hyr ut.
- Digital PT – Hälsotrenden är stark och vi tränar som aldrig förr. Allt fler vill också ha en coach som stöttar och hjälper dem i deras träning. Trenden med digital coaching på distans har av förklarliga skäl blomstrat sedan coronakrisen inträffade 2020. Om du är expert på träning och vilken mat man ska äta för att prestera på topp så kan det bli din affärsidé. Många digitala PT:s säljer färdiga kost- och träningsscheman och du kan även komplettera med att sälja träningsprodukter som du säljer online.
- Food truck – En food truck är som en liten lastbil med restaurangutrustning. Fenomenet dök upp på den svenska mathimlen för ett par år sedan när Stockholms stad beslutade sig för att göra ett försök med tillfälliga tillstånd för food trucks. Försöket slog väl ut och trenden med food trucks spred sig i Sverige. Ofta är food trucksen nischade på en viss typ av mat så vilken mat som blir just din affärsidé är helt upp till dig och bara fantasin sätter gränserna
