Dags att deklarera
Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos skatteverket om du inte fått anstånd att lämna den senare.
Här kommer några bra tips på vägen:
- Alla under 18 år – kommer att få en pappersdeklaration så att vårdnadshavarna blir medvetna om att barnet ska lämna en deklaration.
- ROT & RUT – Under sista halvåret 2024 (1 /7 – 31/12 2024) gällde en tillfällig höjning av rot- och rutavdraget. Under denna period kunde du få upp till 75 000 kronor i både rot- och rutavdrag, vilket innebar en total skattereduktion på 150 000 kronor per person.
- Utländsk inkomst – På deklarationen blir det lättare att lämna uppgifter om utländska inkomster, till exempel arbetsinkomster och pension. Det framgår nu på deklarationen vilka uppgifter som ska lämnas.
- Avdrag för arbetsresor med egen bil – är det vanligaste avdraget men tänk på att vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att du ska få göra vissa avdrag med egen bil. Du behöver bland annat gjort en tidsvinst på två timmar genom att använda egen bil i stället för allmänna transportmedel. Även om du har använt bil men inte uppfyller förutsättningarna för avdraget får du göra avdrag för de utgifter du skulle haft om du hade åkt med allmänna transportmedel.
- Försäljning av bostad – Har du sålt ditt hus eller din bostadsrätt under 2024 ska du redovisa försäljningen i deklarationen. Det gör du på blankett K5 för privatbostad och K6 för bostadsrätt. När det gäller förbättringsåtgärder (utgifter) som avser ny-, till- och ombyggnad eller därmed jämställda grundförbättringar (s.k. grundförbättringar) är dessa alltid avdragsgilla under förutsättning att de årligen, tillsammans med eventuella förbättrande reparationer, uppgår till minst 5 000 kronor. Den tidsgräns på fem år som gäller för förbättrande reparationer och underhåll, gäller inte för grundförbättringar. För grundförbättringar görs ingen prövning om de är förbättrande eller medfört ett bättre skick.
- Uppskov med vinst – Om det uppstår en vinst när du har sålt din bostad och ska köpa eller har köpt en ny kan du i vissa fall ha en möjlighet att skjuta upp beskattningen av hela eller delar av vinsten genom att begära bostadsuppskov. På det sättet skjuts beskattningen av vinsten framåt i tiden. Tidigare betalade man en årlig skatt på uppskovsbeloppet – en uppskovsränta. Den togs bort från och med inkomståret 2021. Eftersom det inte längre kostar något att skjuta på beskattningen av bostadsvinsten, kan det för vissa vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov i efterhand genom omprövning.
- Pensionssparande – Saknar du pensionsrätt i din anställning och investerat i pension privat så får du göra ett avdrag med 35 % av anställningsinkomsten (högst 486 000 kronor).
- Skatteavdrag vid lån – Att ha lån kostar pengar. Den största lånekostnaden är som bekant ränta, vilket vi årligen betalar över 100 miljarder kronor för i Sverige. Då är det bra att det finns ett skatteavdrag som kallas ränteavdraget. Ränteavdraget betyder att man får kvitta en viss del av sina totala ränteutgifter under året mot den sammanlagda skatt man betalar för sin inkomst, både från arbete och ränteinkomster. På så sätt minskas den skatt vi behöver betala till staten.
Viktiga datum att hålla koll på, här nedanför finns alla datum du behöver veta…
Vi på Meredo tipsar om hur du maximerar dina lediga dagar under 2025…
Viktiga datum för deklarationen
- 3–7 mars 2025: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 2 mars i år får deklarationen där.
- 18 mars 2025: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 7 mars.
- 17 mars–15 april 2025: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration men kan ändå deklarera digitalt om du har e-legitimation.
- 2 april 2025: För att få en eventuell skatteåterbäring i april måste du senast 2 april godkänna deklarationen digitalt och göra det utan några ändringar eller tillägg.
- 8–11 april 2025: Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som godkände deklarationen digitalt senast den 2 april utan att göra ändringar eller tillägg.
- 2 maj 2025: Sista dagen att deklarera om du inte fått anstånd.
- 5 maj 2025: Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt under 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta. Har du kvarskatt över 30 000 kronor skulle du betalat in överskjutande belopp senast den 12 februari för att helt undvika kostnadsränta på överstigande del.
- 3–5 juni 2025: Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dig som deklarerade senast den 2 maj och där deklarationen är godkänd.
- 14 juli 2025: Sista dagen för betalning av kvarskatt för den som fick sitt slutskattebesked i april. Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du fått ditt slutskattebesked. Datumet står i slutskattebeskedet.
- 12 september 2025: Sista dagen för betalning för de flesta som har kvarskatt. Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du fått ditt slutskattebesked. Datumet står i slutskattebeskedet.

Dags att planera semestern för 2025
Dags att planera semesterdagarna- har du koll på vad som gäller?
Antalet intjänade semesterdagar
Vid semesteromställningen den 31 mars ska du beräkna hur många semesterdagar som dina anställda har rätt att ta ut i betald ledighet under det kommande semesteråret (1 april 2025–31 mars 2026).
Det är i huvudsak anställningstiden som ligger till grund för intjänandet. Det har inte någon betydelse vilken sysselsättningsgrad den anställde har haft eller hur arbetstiden har varit förlagd. Även en person som varit anställd hela året men som till exempel endast enligt schema arbetar varannan vecka, tjänar in 25 semesterdagar. Förläggningen av semesterdagarna ska dock innebära att den sammanlagda ledigheten inklusive fridagar ska motsvara fem veckors ledighet.
Maximera dina lediga dagar under 2025
Genom att planera din semester strategiskt kan du få ut det mesta av 2025 års röda dagar och klämdagar. Här är en snabb översikt över de bästa möjligheterna:
– April: Få tio dagar ledigt under påsken.
– Maj: Två fyradagars helger.
– Juni: Långhelg vid nationaldagen.
– December: Upp till nio dagars ledighet under julen och fyra dagar vid nyår.
April – Påsken
Påsken är alltid en klassiker för att få extra ledighet. År 2025 infaller Långfredagen (18 april) och Annandag påsk (21 april). Med bara fyra semesterdagar kan du få tio dagar ledigt i sträck!
Tips:
– Ta ledigt: 15–17 april (tisdag till torsdag) och 22 april (tisdag).
– Total ledighet: 10 dagar (12–21 april).
Maj – Röda dagar och långa helger
Maj är en av de bästa månaderna för att optimera ledigheten tack vare flera röda dagar:
1 maj (torsdag) – Tag ledigt fredagen den 2 maj för en långhelg.
Kristi himmelsfärds dag (29 maj) infaller på en torsdag. Ta ledigt fredagen den 30 maj och njut av en fyradagars ledighet.
Tips:
– Ta ledigt: 2 maj och 30 maj.
– Total ledighet: Två fyradagars helger.
Juni – Nationaldag och midsommar
Nationaldagen (6 juni) infaller i år på en fredag, vilket automatiskt ger en långhelg.
Midsommarafton (20 juni) är en fredag. Eftersom midsommardagen (21 juni) är en lördag, får du ingen extra ledighet, men det är fortfarande ett ypperligt tillfälle för att njuta av sommarens början.
Tips:
– Inga extra semesterdagar behövs för nationaldagen.
– Planera övriga semesterdagar i anslutning till midsommar för en längre sommarledighet.
November – Alla helgons dag
Alla helgons dag (1 november) infaller på en lördag, vilket tyvärr inte ger någon extra ledighet. Det kan dock vara ett bra tillfälle att ta en semesterdag på fredagen för att förlänga helgen.
Tips:
– Ta ledigt: 31 oktober (fredag).
– Total ledighet: Tre dagar (31 oktober–2 november).
December – Jul och nyår
Julafton (24 december) infaller på en onsdag, och juldagen (25 december) samt annandag jul (26 december) på torsdag respektive fredag. Genom att ta ledigt måndag och tisdag den 22 och 23 december kan du skapa en nio dagars ledighet med bara två semesterdagar.
Nyår 2025 är ännu bättre, då nyårsdagen (1 januari 2026) infaller på en torsdag. Om du tar ledigt fredagen den 2 januari får du ytterligare en långhelg.
Tips:
– Ta ledigt: 22, 23 december (måndag och tisdag).
– Alternativ: Ta ledigt 29–30 december (måndag och tisdag) och 2 januari (fredag).
– Total ledighet: 9 dagar under jul och 4 dagar under nyår.
Trevlig Planering // Hälsningar Team Meredo
